Prečo by sme mali jesť Parmigiano reggiano?
Parmigiano reggiano, na Slovensku podomácky nazývaný parmezán, patrí medzi najkvalitnejšie syry vôbec. Prečo je tomu tak?
Začnime krátkym predstavením tohto syra. Ako sme spomínali už v predošlom článku (http://www.delitalia.sk/sk/grana-padano-vs-parmigiano-reggiano) patrí medzi talianske tvrdé syry. Zrenie tohto syru trvá v priemere dva roky. Vyzretejšie kúsky sú špecifické hlavne svojou výraznou chuťou.
Kvalitu parmezánu zaručuje ochranná známka DOP- chránené označenie pôvodu. Ako parmezán môžu byť označené len syry vyprodukované v nasledujúcich regiónoch: Bologna, Mantua, Modena, Parma, Reggio Emilia.
Parmezán sa produkuje z nepasterizovaného surového mlieka, ktoré pochádza z kráv chovaných výlučne lokálnou trávou, senom a krmivom.
Pri produkcii parmezánu sa používa len nepasterizované mlieko, syridlo a srvátkový štartér. Pri zrení podlieha syr prísnej kontrole. Ak sa nájdu čo i len maličké nedostatky, syr už nemôže byť označený ako parmezán.
Aké sú teda zdravotné výhody parmezánu?
Pozrime sa na to bližšie. V prvom rade je nevyhnutné spomenúť fakt, že parmezán je zdravou potravinou hlavne vďaka jedinečnému procesu produkcie.
Parmezán je bohatým zdrojom bielkovín. V počte bielkovín prekoná ktorýkoľvek iný syr. Pre porovnanie Mozzarella obsahuje v 100g 22,2g bielkovín. Parmezán ich má 35,8 g. Čo sa týka množstva bielkovín na 100g produktu, sa parmezán vyrovná aj mäsu. Množstvo bielkovín je spôsobené zretím syra, vďaka ktorému stratí parmezán vlhkosť. Bielkoviny sú teda viac koncentrované.
Je veľmi ľahko stráviteľný. Problémy s trávením syrov spôsobuje proteín- kazeín. Parmezán síce kazeín obsahuje, ale prostredníctvom procesu zrenia sa kazeín rozkladá na menšie proteíny. Vďaka procesu zrenia je teda omnoho ľahšie stráviteľný. Najlepšie stráviteľné sú parmezány, ktoré zreli minimálne dva roky.
Nízky obsah laktózy. Vedeli ste, že intoleranciu na laktózu má približne 65% populácie? Dá sa povedať, že obsah laktózy je v parmezáne takmer nulový. Tým pádom je vhodná aj pre ľudí, ktorí netrpia extrémnou intoleranciou na laktózu.
Parmezán obsahuje širokú škálu minerálov. Ľudské telo si vo väčšej miere vyžaduje 7 minerálov: vápnik, chloridy, magnézium, fosfor, draslík, sodík a síru. Z týchto minerálov je parmezán bohatý na vápnik, magnézium, fosfor a sodík.
Zdroj Omega-3. Mimo rýb a morských plodov je veľmi zložité nájsť kvalitný zdroj omega-3 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny pochádzajú z mlieka kráv, ktoré spásajú čerstvú trávu. Na 100g hmoty obsahuje parmezán 190 mg omega-3 mastných kyselín. Omega-3 je prospešné najmä pri tlmení zápalu, zlepšení vaskulárnych funkcií a znížení krvného tlaku.
Obsah vitamínu menachinónu- K2. Vitamín K2 je prospešný najmä pri potláčaní kalcifikácie artérií[1], pri zlepšení zdravia kostí a svalov a pri znižovaní rizika osteoartritídy[2]. K2 sa nachádza v jedle pochádzajúcom zo zvierat kŕmiacich sa trávou.Dobrý zdroj tukov. Najnovšie výskumy naznačujú, že mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku nemajú nepriaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém.
Nutričné hodnoty
Parmezán na 100g obsahuje:
Kalórie 392 kcal
Uhľovodíky 3,2 g
Vláknina 0 g
Cukor 0,8 g
Tuk 25,8 g
Nasýtený tuk 0,8 g
Mononenasýtený tuk 7,5 g
Polynenasýtený tuk 0,6 g
Proteín 35,8 g
Vitamíny (% dennej dávky)
B12 20%
B2 20%
A 8%
D 7%
B6 5%
B5 5%
B1 3%
K1 2%
Kyselina listová 2%
B3 1%
E 1%
Minerály (% dennej dávky)
Vápnik 118%
Fosfór 69%
Sodík 67%
Selén 32%
Zinok 18%
Horčík 11%
Železo 5%
Draslík 3%
Meď 2%
Magnézium 1%
Záverom musíme konštatovať, že parmezán patrí medzi syry, ktoré sú naozaj zdravé. Zároveň treba dodať, že parmezán má aj vynikajúcu a nezameniteľnú chuť. Je vynikajúci ako taký, ale možno ho používať aj na dochutenie jedál. Medzi syrmi sa jednoznačne nachádza na vrcholových priečkach.
Zdroj: https://www.nutritionadvance.com/parmesan-cheese-nutrition-benefits/