Pochúťky na talianskych karnevaloch

Karnevaly podobne ako slovenské Fašiangy predstavujú obdobie zábav a hodov pred Popolcovou stredou, kedy začína 40-dňový pôst. Aké pochúťky jedia taliani počas tohto obdobia?

Pôst nie je ideálna téma ak sa chceme rozprávať o jedle. Obdobiu pôstu však spravidla predchádza obdobie zábav a hodov. Inak tomu nie je ani v Taliansku. Pripravili sme si pre vás dva recepty, s ktorými sa môžete stretnúť na karnevale v Taliansku.

Máte chuť na slané?

Lasagne s ricottou

Je to jedlo, ktoré sa podáva predovšetkým počas karnevalu v Neapole. Recept je jedinečný v tom, že do paradajkovej omáčky sa používa celé bravčové pliecko. Bravčové pliecko sa však následne z omáčky vyberá a používa sa ako súčasť druhého chodu. Takto si vlastne jedným receptom pripravíme prvý- cestovinový chod (primo) aj druhý- mäsový chod (secondo).

Ingrediencie:

2 až 4 lyžice olivového oleja
450 gramov bravčového pliecka
Jemná morská soľ (podľa vkusu)
Čierne korenie (čerstvo namleté)
1 stredná cibuľa (nakrájaná na plátky)
3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
600 gramov mletého hovädzieho mäsa
1 (822 g) plechovka paradajkový pretlak
1 (170 g) plechovka paradajková pasta
1/2 šálky vody
Voliteľné: 3 lyžice cukru
Voliteľné: 1 lyžička sódy na pečenie

 

Ingrediencie na plnku:

900 g syra ricotta (čerstvý, najlepšie bez stabilizátorov)
1 šálka syra Parmigiano-Reggiano (čerstvo nastrúhaný)
1 polievková lyžica petržlenu (nasekané lístky) 
Jemná morská soľ
Čierne korenie (čerstvo namleté)

 

Na lasagne:

450 gramov lasagne
225 gramov mozzarelly (z bloku, nakrájaná na plátky)

 

Recept ako taký si vyžaduje viacero krokov. Poďme sa pozrieť bližšie ako na to.

Príprava omáčky:

Na panvici rozpálime olej, pridáme bravčové mäso, osolíme ho, okoreníme a opečieme ho do zlatista zo všetkých strán. Mäso preložíme na tanier. Do oleja pridáme cibuľu, cesnak a mleté hovädzie mäso. Zmes okoreníme, osolíme a pražíme kým mäso nezhnedne. V nasledujúcom kroku pridáme paradajkové pyré, paradajkovú pastu a vodu. Môžeme pridať aj voliteľné ingrediencie- sódu na pečenie a cukor. Asi 5 minút necháme prevariť. Pridáme opečené bravčové mäso. Zmes necháme variť 1 hodinu, kým sa mäso nebude rozpadať na vlásočnice.

Príprava plnky:

Zmiešame ricottu, nastrúhaný parmezán a petržlen. Zmes okoreníme a osolíme podľa chuti a postavíme bokom.

Príprava cestoviny:

Rúru predhrejeme na 180°C. Lasagne varíme v jemne osolenej vode až kým nie sú al dente. Vyberieme ich z vody a osušíme. Z omáčky vyberieme mäso a dáme ho bokom. Misku na pečenie zospodu namažeme asi 1 dcl omáčky. Urobíme prvú vrstvu lasgní, ktorú prekryjeme zmesou ricotti. Pokračujeme v prekrývaní omáčky, lasagní a pasty z ricotty. Na poslednú vrstvy cestoviny ide omáčka, ktorá sa prekryje plátkami mozzareli. Pečieme 35-40 minút alebo kým mozzarella nechití hnedú farbu.

Lasagne servírujeme ako prvý chod. Bravčové mäso je dobrý základ pre druhý chod.

Benátske Frittole

Frittole sú vyprážané šišky posypané cukrom. Benátsky karneval si bez nich nie je možné ani predstaviť. Poďme si priblížiť ako si ich môžete vyrobiť doma.

Ingrediencie:

30g pivné kvasnice
400g múka
1 pohár mlieka
2 vajcia
80g cukru
50g masla
50g sušených hrozienok
50g píniových orechov
1 pohár rumu
soľ
práškový cukor

 

Postup:

Zmiešame vajcia, cukor, maslo a kvások, ktorý sme si vopred pripravili vo vlažnom mlieku. Zmes jemne osolíme pre zintenzívnenie chuti. Do zmesi nasypeme múku, nalejeme zvyšok mlieka a taktiež rum. Počas miesenia cesta pridáme hrozienka a píniové orechy. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo približne tak dlho, že sa jeho objem zdvojnásobí. Keď máme cesto hotové, naberáme kúsky cesta na lyžičku a formujeme malé guľky. Vyprážame v hlbokej panvici na olivovom oleji. Frittole sú hotové keď chytia zlatistú farbu. Po vybratí jednotlivých šišiek ich položíme na nasiakavý papier, ktorý ich zbaví prebytočného oleja. Nakoniec sa zasypú práškovým cukrom a podávajú sa kým sú horúce.

Dobrú chuť!

 

 

 

Zdroj: 

https://www.thespruceeats.com/italian-carnevale-food-traditions-4082289

https://www.deliciousitaly.com/venice-recipes/fritole-veneziane